Kazan Sacı

Kazan sacı, yüksek sıcaklık ve basınç karşısında başarıyla mukavemet gösteren çelik plaka türüdür. Yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak şekil verilebilir. Kazan imalatı başta olmak üzere basınçlı kaplar gibi birçok ürünün imalatında kullanılmaktadır. Kazan sacı, kazanların iç kısımlarında bulunur. İçinde muhafaza ettiği kimyasal ürünlere karşı dayanıklıdır. Üretildiği çelik türü ve üretim sürecindeki işçilik kalitesi, önemli noktaların başında gelmektedir.

Kazan Sacının Özellikleri 

  • Yüksek çekme mukavemeti sayesinde son derece dayanıklıdır.
  • Yüksek ısı iletkenliği sayesinde verimlilik sağlar. Bunun sonucunda ise büyük oranda enerji tasarrufu sağlanır. 
  • Yüksek sıcaklıklarda başarıyla görevini yerine getirir.
  • Kimyasal tesisler, endüstri sektörü gibi zorlu şartlarda ve mekânlarda kullanıma uygundur.
  • Korozyon direnci fazladır. Asidik ve bazik ortamlarda sacın yapısı ve gösterdiği direnç fazladır.
  • Uzun ömürlü olmasıyla birlikte güvenlidir.
  • İşleme kabiliyeti yüksektir ve kolay şekil alır.

Kazan Sacına Nerelerde İhtiyaç Duyulur?

Enerji santrallerinde bulunan buhar kazanlarında, kazan sacına ihtiyaç bulunmaktadır. Buhar üretim süreçlerinde ve üretilen buharı depolamada oldukça başarılıdır. Enerji santrallerinin yanı sıra kimyasal tesislerde de kullanılmaktadır. Petrol endüstrisi de kazan sacına ihtiyaç duymaktadır. Petrol üretim süreçlerinde güvenli bir çalışma ortamı sunar. Tüm bu sektörlere zıt olarak gemi sektöründe de kullanılmaktadır. Deniz suyunun aşındırıcı özelliğine karşılık olarak kazan sacları tercih edilir. Gemi kazanlarında imalatında kullanılır. Savunma sanayide de saclara ihtiyaç duyulmaktadır. 

Kazan Sacı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kazan sacı seçerken birden fazla kriteri göz önünde bulundurmalı ve değerlendirmelisiniz. 

Malzeme Kalitesi: Üretilen çeliğin kalitesi ve işçilik uygulamaları direkt olarak kazan sacının ömrünü etkilemektedir. Kaliteli çelikten ve doğru işlemlerden geçmiş bir kazan sacı, yıllarca sorunsuz bir şekilde görevini yerine getirecektir. 

Kalınlık: Satın aldıktan sonra konumlanacağı yere göre uyumlu olmalıdır. Kalınlık oranı arttıkça basınca ve yüksek sıcaklığa dayanıklılığı da artacaktır. Mümkün oldukça kalın kazan sacı plakası tercih etmelisiniz. 

Sertifikasyon: Kazan saclarının üretimi belirli standartlara göre gerçekleştirilmektedir ve bu standartlar, uluslararası standartlara uygun olmalıdır. Sertifikasyon durumu, güvenilirliğini kanıtlar.

Kazan Sacı Bakımının Önemi

Verimli ve güvenilir bir şekilde çalışabilmesi için bakım süreçleri kesinlikle aksatılmamalı ve ertelenmemelidir. Düzenli olarak bakımları gerçekleştirilen bir kazan sacı, maliyet tasarrufu da sağlar. Mümkün oldukça her gün gözle kontrolü yapılmalıdır. Kaynak noktalarının sağlıklı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Fiziksel bir hasar olup olmadığını gözlemleyip, düzenli olarak sac kalınlığı ölçülmelidir. Kalınlık azalırsa, sıcağa ve basınca karşı dayanıklılığı da azalacaktır. Basınç ve sıcaklık değerlerini gün içinde gerekli göstergelerden mutlaka kontrol etmelisiniz. Zayıflayan ya da çatlak oluşan kısımlara acilen müdahale edilmeli. Bu noktalara uzman bilirkişiler müdahale etmelidir. Sonraki bakım süreçleri için yol gösterici olması adına bakım sıklığı ve ayrıntıları mutlaka not edilmeli. Sizler de güvenilir metal ve sac ürünlerine ulaşmak için hemen tıklayın. https://mtallsac.com.tr/tr 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir